Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

среда, 30. мај 2012.

Veliko-bečkerečka fabrika tepiha u zapisu iz 1900.

Zahvaljujući digitalizovanoj biblioteci u Hajdelbergu dostupnoj na internetu u mogućnosti smo da dobijemo dodatne informacije o umetničkoj prošlosti Zrenjanina. U nemačkom časopisu Deutche Kunst und Dekoration (br. 6) za 1900. godinu nalazi se interesantan članak pisan od strane Anonima (S) na temu Umetničko tkanje u Ugarskoj. Dobar deo ovog teksta nam donosi, manje ili više poznate, informacije o bečkerečkoj fabrici tepiha, i mi ćemo ga preneti u sažetom obliku...

....Da umetnost tkanja u južnoj Ugarskoj ide u pravom smeru pokazuje i osnivanje škole u Bečkereku 1884. godine, u kojoj se mlade devojke obučavaju od strane stručnih lica. Ova škola, posle brojnih finansijskih teškoća, uspela je da preraste u akcionarsko društvo sa nazivom Veliko-Bečkerečka fabrika tepiha (1894). Ceo projekat svesrdno je podržao tadašnji javni beležnik Torontalske županije, Jene Ronaj. Nakon četiri godine početničkih bolesti, jer kako kaže pisac umetnost je jedno a biznis je nešto sasvim drugo, fabrika je morala da se proda holandskim akcionarima. Sa novim kapitalom početne teškoće u funkcionisanju fabrike su lakše prevaziđene. Počinje proizvodnja smirna-tepiha, kao i upotreba mehaničke proizvodnje, a broj radnika raste na 200. Svi ovi napori doveli su do toga da se bečkerečka fabrika tepiha predstavi na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

U časopisu su publikovane i tri fotografije tepiha proizvođenih u Veliko-bečkerečkoj fabrici tepiha i mi ih ovom prilikom prenosimo.





















Dizajneri:
Pal Horti (1865-1907)
-Peštanski slikar, dizajner i profesor u školi industrijskog dizajna. Višestruko je nagrađivan za svoje radove u metalu, drvetu i keramici. Radio je u duhu mađarske secesije. Prerano je umro u Bombaju na jednom od svojih mnogobrojnih studijskih putovanja.
Herman Friling (1867-1940)
-Berlinski slikar, ilustrator i dizajner enterijera. Posle završene škole Kraljevskog muzeja dekorativnih umetnosti posvećuje se dizajniranju predmeta od keramike i metala u duhu secesije.
Šandor Nađi (1869-1950)
- Mađarski slikar, grafičar, pisac i dizajner. Bio je učenik Bertalan Sekelja, a školovao se i u Rimu i Parizu. Šandor je jedan od osnivača čuvene umetničke kolonije Godolo. Bio je izuzetno svestran umetnik koji se okušavao u brojnim umetničkim tehnikama (mozaici, vitraži, murali...).

Izvor:
http://digi.ub.uni-heidelberg.de/diglit/dkd1900/0009/image?sid=96ea2d8ef5d3916c40e075fb6f92d3ca#current_page

Нема коментара:

Постави коментар