Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

субота, 23. октобар 2010.

Stare razglednice Zrenjanina I

(iz kolekcije Banateke)

    1.  Trg Franca Jozefa (danas Trg slobode)
- Poslata 1907. godine. Fotografija je napravljena par godina ranije jer se u zadnjem planu ne vidi zgrada suda koja je izgrađena 1906. godine.
- U prednjem planu je raskršće kojim dominiraju zgrade Opštine, muzeja i Srednje škole Nikola Tesla. U drugom planu je naselje Mala Amerika, tada još uvek nedovoljno urbanizovano. Fotografija je usnimljena sa tornja Katoličke crkve.
- Izdavač - Schneider Janos.
    2. Zgrada Županije (danas Opština)
- Razglednica nije poslata. Početak XX veka (pre 1918)
- Ručno bojena. Razglednica prikazuje zgradu Opštine i nekadašnji Trg slobode na kome su se održavali pijačni dani. Među zanimljivim osobama na trgu treba svakako istaći čoveka sa štafelajem kod ograde Županije, ali i osobu sa prekrštenim rukama koja posmatra fotografa.

3.  Ulica kralja Aleksandra I
- Poslata 1922. godine.  Izdanje je verovatno iz vremena pre 1918. godine.
- Štampa u boji. Razglednicu odlikuje dobro kompoziciono rešenje, gde je snažna dijagonala, koja prati krovove kuća u glavnoj ulici, suprotstavljena mnoštvu  malih vertikala u obliku tornjeva, dimnjaka i fijala. U prvom planu vidimo salon nameštaja Bence.
- Izdavač - Almasy Elek.

4. Ulica kralja Aleksandra II
- Poslata 1924. godine.
- Solidan kadar, lepe fasade glavne ulice, slučajni prolaznici koji su zastali da poziraju i poluzainteresovani  sladoledžija sa leve strane. Sve ovo je sasvim dovoljno za lepu razglednicu.
- Fotograf - Mikša Goldman (1886-1941)

















    5. Finansijska palata (danas Narodni muzej)
- Poslata 1929.
- Kubičnoj, teškoj i pomalo kabastoj građevini muzeja suprotstavljen je uzak prolaz koji odiše životom i pokretom kočija i ljudi. Iako muzej po vertikali pokriva ¾ razglednice  pogled nam ipak mami mala i elegantno izdužena Reformatorska crkva u dnu tog imaginarnog prolaza.
- Izdavač - Knjižara Beno.

Нема коментара:

Постави коментар