Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

понедељак, 2. мај 2011.

Zrenjanin je nekada pravio nameštaj IV

Prilozi istoriji tvornice nameštaja Bence
Slika 1.
Na staroj razglednici sa početka XX veka vidi se tvornica nameštaja ispred koje su trupci spremni za obradu. Prema svedočanstvu moga oca nekada je u grad stizala drvna građa iz Erdelja, koja je transportovana rečnim putem. Ona je nekada bila omiljena među starijim stolarima u gradu.
Nažalost, zgrada u kojoj se nalazila tvornica danas je u polu-urušenom stanju i više joj nikada neće biti vraćen stari sjaj, a o nameni da ne pričamo.
Slika 2.
                Na staroj fotografiji Benceovog salona sa početka XX veka (današnja zgrada Simpa) vide se reklamni panoi kojima su bili pokriveni veliki prozorski otvori. Na njima su crteži proizvoda kao što su roletne, sanduci za sahranjivanje, ali i nameštaj za pokućstvo. Među crtežima sa panoa ističu se sto, kredenac i kanabe rađen u duhu secesije i art dekoa.
                Na slici je prikazana i nalepnica kojom je obeležavan nameštaj prodavan u Beogradu u periodu od 1935. do 1941. godine. Zahvaljujem se ovom prilikom vlasniku ormana na kome se nalazila nalepnica, a čiju fotografiju objavljujem.
Slika 3.
Na slici broj tri nalazi se crtež ormara, napravljenog u Benceovoj tvornici. Danas se čuva u Muzeju grada Novog Sada. Crtež je napravljen prema fotografiji publikovanoj u zborniku Muzeja primenjene umetnosti br. 6 (2010). Ormar pokazuje sve odlike umetničkog pravca secesije, koji je na ovim prostorima dominantan u prvim decenijama XX veka.


Нема коментара:

Постави коментар