Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

четвртак, 4. октобар 2012.

Bečkerečko blago (nađeno-izgubljeno)


...Početkom januara 1808. godine u Bečkereku (Ugarska) pronađeno je mnoštvo antičkih srebrnih predmeta. Naime, u pitanju su dva tanjira i šest srebrnih kašika (različitih veličina). Predmeti su pohranjeni u Temišvaru....

Ovu kratku vest je preneo časopis Jenaische allgemeine literatur-zeitung (prvi deo za 1808. godinu), štampan u Lajpcigu. U svim arheološkim i kulturnim pregledima Zrenjanina (meni dostupnim) ovaj pronalazak se ne spominje. Čak ni i u kapitalnoj publikaciji Torontalska županija od Borovskog, kome je bila dostupna ugarska arhiva, nema pomena o ovom pronalasku. Još manje je jasno kako je blago pronađeno i gde je pohranjeno, privremeno ili trajno. Ono što je negde očigledno jeste to da je pronađeno prilikom raščišćavanja ruševina koje je prouzrokovao veliki požar iz 1807. godine. Na ovo upućuje i podatak da je tek krajem januara 1808. godine usvojen novi regulacioni plan po kome bi trebalo da se odvija obnova. Sve ostalo nam ostaje u domenu nagađanja.

3 коментара:

  1. Da li ovo ima veze sa onim nalazom koji pominje Tutorov :''Bečkerečko blago, otkriveno u najužem centru grada prilikom kopanja temelja Bukovčeve palate...Ovo blago se sastoji iz više srebrnih predmeta, većinom nakita, čije rimsko poreklo je nesumnjivo utvrđeno, a danas se to ''Bečkerečko blago'' čuva u temišvarskom Muzeju Banata'' (Mala Raška a u Banatu, 156. str)?

    ОдговориИзбриши
  2. Blago koje spominje gosp. Tutorov je otkriveno krajem XIX veka, a ovo se desilo 1808. godine. Tako da nema veze sa tim. A i otkriveni predmeti iz ova dva slučaja su drugačiji. Ono što mene muči je gde su završili ovi predmeti, jer Temišvar u to vreme nije imao instituciju koja bi brinula o kulturnom blagu. U Temišvaru je tek 1872. godine osnovano Društvo za istoriju i arheologiju. Predmeti otkriveni krajem XVIII i početkom XIX veka sa ovih prostora su uglavnom odlazili u Beč, kao što je slučaj sa Blagom iz Sentmikloša. Pitanje je zašto je ovo završilo u Temišvaru i kod koga. Plašim se da nije možda završilo u nekim privatnim rukama, jer plemići onog doba su voleli da skupljaju takve stvari. Ako je tako verovatno mu nikada nećemo ući u trag.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  3. Pomislio sam da je možda reč o istom nalazu koji je greškom datiran na kraj umesto na početak stoleća. Elem, ''imamo'' dva blaga koja nemamo :(

    ОдговориИзбриши