Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

понедељак, 26. октобар 2015.

Dopis iz Banata / Bečkereka (1844)

Iz Banata, 1. januar 1844.
Nisam hteo poštu propustiti, da vam ne javim, da sam ovih dana putovao kroz banatske predele, i to kroz Mokrin, Kikindu, Bašaid, Melence, Kumane i Elemir. I tako dođem u Veliki Bečkerek, gde je najveća čast srpska. Svuda su bogato ukrašene crkve sa važnim sveštenstvom snabdevene. Kako je to lepo i milina videti, gde je naš mili srpski rod, i gde svi u ljubavi i prijateljstvu žive, i veselo provode ovaj kratki zemaljski život. Gde su lepo sazidane škole i od strane dobrih i veštih nastavnika ustrojene. Kako Srbinu od radosti srce igra kada vidi da su deca koja školu pohađaju čisto obučena, umivena i očešljana. Čak i ako su od siromašnih roditelja, ona imaju čistu podugačku malu košulju i torbicu preko ramena, u kojoj drže svoje knjige, kako ih po odlasku i dolasku iz škole, ne bi poderali ili uprljali. Ova deca u redu i u tačno određeno vreme idu u školu, gde im katihete drže predavanja o veri i zakonu.
Što se tiče Velikog Bečkereka u njemu je naša pravoslavna crkva, koju krasi sveštenstvo i harmonijsko pevanje. Zarad pevanja plemenita opština je angažovala jednog odličnog "Pevčiku" koji decu obučava i horom u crkvi upravlja. Vredno je videti i čuti ovo pevanje, koje je svake pohvale dostojno. Njega treba preporučiti svim našim većim opštinama, gde lepa sloga i ljubav vlada, i gde bi se njime dičili i služili pri svetim hramovima.
Divna su i druga mesta za uveseljavanje u Bečkereku, kao što su dve bogate i po ukusu uređene Kasine, takođe i velika "soba" koja je bogato ukrašena i ustrojena za mladež i krasne gospođice, da svoje večernje zabave u njoj organizuju i da se sa svojim starima provode. Tu je i njihovo pozorišno mesto (teatar), koje po svom uređenju i ukrašeniju ne zaostaje mnogo. Samo šteta je što i pored sve kaldrme u kišno vreme je svuda blato.
Kiša je katkad poprskivala i zato su usevi u jesen vrlo lepi. Samo za one koji drže dosta ovaca i druge marve će biti teško, jer je ova godina sa senom dosta podbacila. Mnoge lađe na Tamišu stoje i žito se nosi u Stari Bečej. Kako sam rezumeo za najčistije žito primaju trgovci po 7 forinti...

Pisao: Anonim
Prilagodio tekst današnjim standardima sa predvukovske ćirilice: D.V.

Izvor:
Dopis iz Banat, Peštansko-budimski skoroteča, 1843, br. 90, str. 525.

Нема коментара:

Постави коментар