Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

недеља, 21. фебруар 2016.

Stolica sa grbom Torontalske županije, V. Bečkerek (?), 1870-1890.

EKSPONAT MESECA FEBRUARA I 2016.

Istorijat
Nije poznato od kada se stolica nalazi u zbirci (primenjene) umetnosti u zrenjaninskom muzeju. Pretpostavka je da je nakon Drugog svetskog rata ona već imala svoje mesto u muzeju, dok se tokom 70-ih i 80-ih godina XX veka čuvala u depou. Godine 2005. bila je eksponat na izložbi „Sto lica stolica“, da bi se potom ubrzo našla na stalnoj postavci, gde je i danas.

Karakteristike i opis
Sedište stolice stoji na tokarenim nogama, koje su povezane profilisanim gredama. Naslon drže dva tokarena stuba povezana jednom poprečnom gredom. Sedište i naslon su presvučeni presovanom kožom koja je pričvršćena nitnama u obliku prunta. Sličan oblik nitni nalazimo i na Županijskoj kasi. Presovana koža na naslonu ima motiv stilizovanih inicijala, dok se na sedištu nalazi grb Torontalske županije u kombinaciji sa neorenesansnom biljnom ornamentikom.

Datiranje i proizvođač
Opšte stilske karakteristike stolice upućuju da potiče iz perioda druge polovine XIX veka, a njena ujednačenost u stilu i obradi nam govori da ne pripada samom kraju veka. Sa druge strane, stolica nema ni odlike prestoničkih radionica, jer joj fali određena doza elegancije i prefinjenosti. Pretpostavka bi bila da je stolica urađena u lokalnoj (ili regionalnoj) radionici, dok su presovane kože naručene iz nekog većeg centra. U to vreme u Bečkereku već je postojalo nekoliko ozbiljnih mini manufaktura koje su obavljale poslove vezane za umetničku stolariju, tokarenje i tapaciranje. Naručilac stolice je najverovatnije bila sama uprava Županije, kako bi se zgrada snabdela neophodnim mobilijarom, dok su njeni službenici dobili neophodno sredstvo za rad sa torontalskim simbolima.

D.V. 
Stolica sa grbom Torontalske županije,
1870-1890.
V. Bečkerek (?)
Narodni muzej ZrenjaninНема коментара:

Постави коментар