Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

уторак, 26. мај 2015.

Priča o petrovgradskom ormaru

Početak priče
Ormar je napravljen 1937. godine kako stoji u natpisu na poleđini. Deda ga je kupio zajedno sa dva kreveta, koji su nažalost kasnije završili na Hvaru. Sasvim je moguće da je ormar produkt petrovgradskih proizvođača nameštaja, zašta ima više pokazatelja. Prvi i najznačajniji jeste taj da su u to vreme u Petrovgradu postojale samo dve prodavnice sobnog nameštaja, a obe radnje su držali lokalni proizvođači. Drugi pokazatelj jeste da se u Zrenjaninu još uvek mogu naći identični primerci u vlasništvu drugih osoba. Usled kvaliteta drveta i obrade moglo bi se reći da je verovatniji proizvođač ovog ormara fabrika nameštaja Anton Bence-a.
Stil i tehnika opričanog ormara
Njegova jednostavna i kubična linija inspirisana je poznim art deko-om, dok neobična struktura drveta razbija njegovu strogost i asocira na ranije stilove kao što je bidermajer. Za izradu ormara korišćene su tri vrste drveta. Glavna struktura ormara načinjena je od hrasta, prednji centralni paneli od dekorativnog ptičjeg javora, dok su manje bitni detalji, kao što su police i delovi pozadine, urađeni od lošijeg drveta tj. čamovine. Na metalnim bravicama za zatvaranje vrata stoji sačuvan natpis proizvođača – Vulkan.
Epilog priče i novi početak
            Tokom vremena ormar je promenio kuću, a još češće je menjao svoj položaj u prostoru. Godinama je pretrpeo brojna habanja, udarce i ogrebotine, a prvobitni lak je počeo sam da se ljušti. Zbog toga je postalo neophodno da mu se vrati stari sjaj i produži radni vek. Utrošeno je desetak dana na učvršćivanje strukture ormara, čišćenje starih slojeva laka i druge neophodne popravke, da bi se na kraju dobio komad, koji je danas skoro nemoguće pronaći u prodavnicama nameštaja.

D.V.
Petrovgradski ormar nakon restauracije


Нема коментара:

Постави коментар