Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

субота, 8. август 2015.

Jozef Gutvilig, projektant Honvedske kasarne u Bečkereku

Prema podacima dostupnim na internet prezentaciji Zavoda za zaštitu spomenika iz Zrenjanina zgradu današnje Poljoprivredne škole projektovao je manje poznati arhitekta Rudolf Jaric. Međutim, teško je poverovati da je na konkursu za ovako značajnu državnu građevinu, kakva je bila Honvedska kasarna, mogao pobediti lokalni arhitekta. 
Austrijska umetnička hronika nam je još davno prezentovala jedno sasvim drugo ime. Prema ovom časopisu projektant Honvedske kasarne u Bečkereku bio je Jozef Gutvilig. Pošto je časopis izašao jula 1885. godine možemo pretpostaviti da se čin projektovanja zbio nešto pre ovog vremena. Prema tvrdnji ovog lista Gutvilig je u Bečkereku projektovao još nekoliko uspešnih građevina.
Ko je bio Jozef Gutvilig? Zna se da je pohađao Umetničku akademiju u Minhenu, da bi se kasnije školovao kod čuvenog arhitekte Teofila Hansena u Beču. U to vreme počinje sa projektovanjem više planova što ga dovodi u Budimpeštu gde dobija zvanje arhitekte. Najraniji projektantski pomen Jozefa Gutviliga nalazimo na konkursu za izgradnju gimnazije u Osjeku 1880 godine. Tokom svoje karijere projektovao je u maniru akademizma brojne građevina u Budimpešti kao što su: trospratnica Polak Henrika 1887, prizemnicu u Jozef ulici 1892, zgradu Preger Đule 1898. Kod Jozefa Gutviliga u Budimpešti boravio je i potonji arhitekta i dizajner Markus Geza (1872-1912). Sa svega sedamnaest godina on je radio u ateljeu u svojstvu crtača asistenta.

D.V.

Literatura:
Österreichische Kunst-Chronik Nr. 30, Wien (25. Juli 1885), str 588.
Dragan Damjanović, Biskup Strossmayer, Iso Kršnjavi, Herman Bollé i izgradnja zgrade kraljevske velike gimnazije u Osijeku, "Peristil br. 49., Zagreb, 2006., str. 129 – 150.
Internet:

Нема коментара:

Постави коментар