Ауторска лиценца

Creative Commons licenca
Ovo delo je licencirano pod uslovima licenceCreative Commons Autorstvo-Nekomercijalno-Bez prerada 3.0 Srbija .

Претражи овај блог

недеља, 15. јул 2012.

Industrija tepiha „Proleter“ u zapisima iz perioda 1954-1979.

Nakon II svetskog rata fabrika tepiha u Zrenjaninu je nacionalizovana. Nastavljena je njena dalja modernizacija i industrijalizacija, a fabrika je doživela nekoliko reorganizacija tokom 1950-tih i 1960-tih, kako bi postala uspešno preduzeće.
Prema publikaciji Grad Zrenjanin – priručnik za 1954/55. godinu vidimo da fabrika radi zadovoljavajućim kapacitetima, nudeći kupcima sve one artikle čija proizvodnja je osvojena još tokom ranijih decenija. Među svojim proizvodima tepihara posebno ističe svoj kvalitetan proizvod – Bukle 2 kora, koji izvozi i u Zapadnu Nemačku.

Logotip fabrike tepiha iz vremena oko 1955.








Monografija grada iz 1966. o fabrici tepiha nažalost ne nudi preterano značajne podatke što se tiče njenog proizvodnog programa, a još manje o njenim dizajnerima. Među suvim i tabelarnim publikovanim podacima izdvajamo samo fabričko proširenje kapaciteta i otvaranje novog pogona u selu Klek početkom 1950-tih godine. Ovaj pogon je prvenstveno proizvodio vunenu i pamučnu tkaninu, kao i rublje.
Već dosta puta pomenut, istraživački rad Vukice Popović – Veliko-bečkerečki slikarski ateljei donosi nam podatke o tepihari nakon II svetskog rata. Fabrika tepiha je 1969. godine imala posebno odelenje dezenture, gde je bio zaposlen veći broj crtača i dizajnera tepiha čija imena na žalost nisu navedena. Pored toga, tepihara je otkupljivala i diplomske radove studenata Akademije primenjenih umetnosti. U to vreme tepisi zrenjaninske fabrike bili su traženi kako na istoku tako i na zapadu...

Tepih fabrike Proleter iz vremena pre 1969.
Detalj tepiha iz vremena oko 1970-te.

                 Prema brošuri Zrenjanin ’79 (opština i grad) u Industriji tepiha „Proleter" je radilo 1700 radnika organizovanih u više samoupravnih jedinica, a godišnja proizvodnja iznosila je 37,5% ukupne proizvodnje tepiha tadašnje države SFR Jugoslavije. Ovo je verovatno bio period vrhunca ove fabrike koja danas više ne postoji.

5 коментара:

  1. Tepisi za sva vremena!!! I sada bi ih rado kupila, samo kad bi ih bilo, jer ovi iz devedestih su pri kraju, a još uvek lepi i prelepi. Tužna sudbina i nas i tepih!!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Bravo za komentar. Tepih na slici iz vremena oko 1970. čiju sam sliku postavio, sam do skoro koristio. Što bi značilo oko 40 godina.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja imam tepih Proleter Zrenjanin od 1975 godine. Velicina 300cm X 400 cm
    Trgovacki naziv tepiha je "TINA" Koristim ga u dnevnom boravku vec 43 godine. Jos uvijek ne u odlicnom stanju.Detalj tepiha je veoma slican tepihu sa slike na desnoj strani
    Boris Krsul Ravenna , Italia

    ОдговориИзбриши
  4. KAOTE FABRIKA U EVROPI ILOJE NAGLASU , RADIODO 2ÖÖ4 GODINE KADASU PROGLASII STECANIPOTUPAK GRADSKI MOCNICI I POSLETOGA BRANKOT I PRODAT POD MISTEORONI NACIN

    ОдговориИзбриши
  5. Imam takav tepih, odlicno ocuvan i održan. Moze da se kaze i ne korišćen. Prodao bih ga jer mi se ne uklapa u novi enterijer. Koja bi cena mogla da bude. 3x4 je dimenzija

    ОдговориИзбриши